Nieuws

Overtuigende winnaar

05-12-2014

Persbericht  

Bibliotheek Eindhoven: “Lisette Werter Groep wint de tender”

Eindhoven, 5 december 2014 – De Bibliotheek Eindhoven maakt bekend dat de Lisette Werter Groep de duidelijke winnaar is van de tender die het heeft uitgeschreven voor de levering van boeken in de jaren 2015, 2016 en 2017 met een totale waarde van meer dan een miljoen euro. Hiermee is de Bibliotheek Eindhoven de eerste openbare bibliotheek in Nederland die op deze wijze de boeken gaat inkopen. Het niveau van de inzendingen was opvallend hoog.

De Bibliotheek Eindhoven verwacht dat meer bibliotheken hun inkopen op deze wijze zullen organiseren. Als pionier in de bibliotheekbranche wil de Bibliotheek Eindhoven ook graag de eigen ervaringen met deze procedure delen met andere bibliotheken. Voor de Bibliotheek Eindhoven waren er verschillende redenen het inkoopproces te herzien. De bibliotheek kocht nieuwe boeken bij meerdere, vaak lokale, leveranciers en wilde met deze Europese aanbesteding de transparantie van het inkoopproces vergroten, de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren, direct boeken kunnen aanbieden die in de actualiteit zijn en kosten reduceren.

Hobbels
Tijdens de procedure heeft de Bibliotheek Eindhoven ook belangrijke lessen geleerd. Zo was een van de deelnemende partijen een bedrijf waar parttimers van de Bibliotheek Eindhoven werken. Dit riep bij de overige deelnemers vragen op over mogelijke oneerlijke concurrentie. Ook viel een leverancier uit Eindhoven af omdat deze een administratieve fout had gemaakt die niet meer hersteld kon worden zonder de andere deelnemers tekort te doen.

Directeur Albert Kivits van de Bibliotheek Eindhoven: “We wisten van tevoren dat dit een proces zou worden dat onder een vergrootglas zou liggen. Om die reden hebben we de Europese aanbesteding ondergebracht bij Realign, een gespecialiseerd bureau dat hier heel veel ervaring mee heeft en over alle kennis beschikt.” Niettemin diende de afgevallen leverancier een klacht in bij de bibliotheek. Kivits: “Zodra we de klacht ontvingen, hebben we een vooraanstaand bureau op dit gebied, Pro10, ingeschakeld om als onafhankelijke klachtencommissie te oordelen. Pro10 concludeerde dat de bibliotheek de aanbestedingsprocedure correct had uitgevoerd en dat er met de deelname van het bedrijf van de parttimers aan de procedure, geen sprake was van vooringenomenheid ten aanzien van de te verwachten uitkomst.“

Overtuigende winnaar
Uit de door bibliotheekmedewerkers uitgevoerde inhoudelijke beoordeling van de ontvangen offertes, komt de Lisette Werter Groep, een grote landelijk opererende leverancier van onder meer schoolboeken, als overtuigende winnaar naar voren. Directeur van de Bibliotheek Eindhoven, Albert Kivits: “Alle deelnemers legden een degelijk pakket neer. We beoordeelden de biedingen op tien criteria, elk met een eigen weging. De prijs woog voor 35% mee, kwalitatieve criteria voor 65%. Denk daarbij aan de kwaliteit van dienstverlening, leveringssnelheid, mogelijkheden voor maatwerk, klachtafhandeling en dat soort dingen. De Lisette Werter Groep won op alle criteria en is daarmee de overtuigende winnaar.”

Zoeken
A A Print

School, docent of werkgever?

Klik hier om in te loggen

Nog geen inloggegevens?

Klik hier om een account aan te maken

Klantenservice

Heeft u vragen? Onze klantenservice
staat altijd voor u klaar!